POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Jest to zbiór standardów rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego i Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne. Zawiera opisy procedur przygotowywania i warunków przechowywania składników leku oraz leku gotowego do podania. Książka przeznaczona jest dla farmaceutów zatrudnionych w aptekach szpitalnych i studentów farmacji (kierunek apteczny).
Rok wydania | 2004 |
---|---|
Liczba stron | 96 |
Kategoria | Farmacja |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-2003-511-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 5 |
1. Żywienie pozajelitowe | 9 |
1.1. Metody żywienia pozajelitowego | 12 |
1.2. Substraty żywienia pozajelitowego | 14 |
1.2.1. Preparaty podstawowe | 14 |
1.2.2. Preparaty "półgotowe" | 18 |
1.2.3. Preparaty "gotowe do użycia" | 20 |
1.3. Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem metody jednego pojemnika | 22 |
2. Mieszaniny do żywienia pozajelitowego | 26 |
2.1. Warunki przygotowywania - aseptyka pracy | 26 |
2.1.1. Pomieszczenia | 27 |
2.1.1.1. Czystość powietrza | 29 |
2.1.1.2. Kontrola przestrzeni pracy | 32 |
2.1.1.3. Przygotowywanie miejsca pracy | 35 |
2.1.2. Personel | 36 |
2.1.2.1. Skład osobowy pracowni żywienia pozajelitowego | 38 |
2.1.3. Zalecenia | 39 |
2.1.4. Projekty pracowni żywienia pozajelitowego | 39 |
2.2. Niezgodności w mieszaninach odżywczych | 43 |
2.2.1. Wytracanie osadu | 43 |
2.2.2. Inaktywacja substancji leczniczych | 46 |
2.2.3. Rozkład emulsji tłuszczowej | 47 |
2.2.4. Zalecenia | 50 |
2.3. Podawanie leków w mieszaninach All-in-One | 50 |
2.4. Zanieczyszczenia nierozpuszczalne | 52 |
3. Przygotowywanie mieszanin odżywczych | 55 |
3.1. Czynności przygotowawcze | 55 |
3.2. Przebieg pracy | 59 |
3.3. Metody napełniania worków | 60 |
3.4. Kontrola jakościowa | 61 |
3.5. Przechowywanie | 62 |
3.6. Trwałość mieszanin odżywczych | 62 |
3.6.1. Metody badania stabilności | 63 |
3.7. Niezbędne środki ostrożności | 65 |
4. Podsumowanie | 67 |
5. Procedury | 68 |
5.1. Procedura przygotowania miejsca pracy | 69 |
5.1.1. Zabiegi wykonywane codziennie przed przystąpieniem do pracy | 69 |
5.1.2. Zabiegi wykonywane codziennie po pracy | 69 |
5.1.3. Zabiegi wykonywane dodatkowo raz w miesiącu | 70 |
5.2. Procedura przygotowania preparatów I | 70 |
5.3. Procedura przygotowania preparatów II | 71 |
5.4. Procedura przygotowania pracowników | 72 |
5.5. Procedura sporządzania mieszanin All-in-One | 73 |
5.5.1. Czynności wstępne | 73 |
5.5.2. Uwagi ogólne | 73 |
5.6. Procedura sporządzania mieszanin metoda grawitacyjna | 74 |
5.7. Procedura dostrzykiwania preparatów | 78 |
5.8. Procedura sporządzania mieszanin w workach gotowych dwukomorowych i trójkomorowych | 80 |
6. Mieszaniny pediatryczne | 81 |
6.1. Procedura wykonania mieszaniny All-in-One za pomocą biurety | 82 |
7. Definicje i określenia | 86 |
Piśmiennictwo | 90 |