INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Publikacja Kalibracja w jakościowej i ilościowej analizie chemicznej w zasadniczej swojej części jest zbiorem rozmaitych procedur i metod analitycznych, które – przynajmniej w obszarze analizy ilościowej – są w różnym stopniu są znane i stosowane w praktyce, ale zebrane razem dają szerszy pogląd na ich specyfikę i możliwość porównania ich użyteczności analitycznej. Oddzielną część książki poświęcono zagadnieniom kalibracyjnym w analizie jakościowej, a zaproponowany całościowy i spójny podział identyfikacyjnych metod kalibracyjnych ma w pełni pionierski charakter. Opis poszczególnych rozwiązań kalibracyjnych jest uzupełniony wieloma przykładami doświadczalnymi. W takim ujęciu książka ma pełnić przede wszystkim rolę przewodnika po rozmaitych podejściach do wykonywania kalibracji, pomocnego w wyborze takiego spośród nich, który jest najbardziej odpowiedni dla aktualnej sytuacji analitycznej.
Kwestie praktyczne zostały przedstawione na tle ujednoliconego, spójnego obrazu teoretycznych podstaw kalibracji analitycznej. Na bazie definicji tego procesu wprowadzono pojęcia funkcji prawdziwej, rzeczywistej i modelowej obrazujące przemianę próbki zachodzącą w toku postępowania analitycznego i logiczną konieczność użycia wzorca (chemicznego, matematycznego, fizycznego lub biologicznego) jako podstawy procesu kalibracyjnego. Teoretyczny obraz kalibracji połączono z zagadnieniami błędów analitycznych, wprowadzając pojęcie i klasyfikację niekontrolowanych efektów analitycznych oraz przedstawiając znaczenie eliminacji i kompensacji tych efektów z kalibracyjnego punktu widzenia.
Rozważania teoretyczne i przykłady doświadczalne prowadzą do głównej, nowatorskiej tezy będącej koncepcyjną osią całego opracowania: wszystkie metody analityczne, tak w analizie jakościowej jak i ilościowej, wymagają kalibracji analitycznej. Takie stanowisko stoi zatem w sprzeczności z obecnie ogólnie przyjętymi pojęciami analizy bezkalibracyjnej, bezwzorcowej lub absolutnej.
Należy podkreślić, że książka nie jest skierowana jedynie do osób zainteresowanych ściśle zagadnieniami kalibracji analitycznej. Przez pryzmat tej problematyki poruszono w niej fundamentalne zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania analitycznego i jakości metod analitycznych. Proces kalibracyjny jest bowiem traktowany jako integralna część tych metod, w dużej mierze stanowiąca nie tylko o powodzeniu każdej analizy chemicznej, ale też o rzetelności otrzymanych wyników. Szeroko omówiono również możliwość zastosowania metod kalibracyjnych do rozwiązywania istotnych problemów analitycznych. Autor ma więc nadzieję, że Czytelnicy znajdą w książce odpowiedzi na różne pytania i wątpliwości nie tylko o specjalistycznym, ale też o bardziej ogólnym charakterze.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 385 |
Kategoria | Chemia analityczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-23533-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Indeks skrótów IX | |
1. Wstęp | 1 |
2. Podstawy kalibracji analitycznej | 7 |
2.1. Zasada i definicja kalibracji analitycznej | 10 |
2.2. Wzorzec i modelowanie kalibracyjne | 14 |
2.3. Procedura i metoda kalibracyjna | 16 |
2.4. Kalibracja a błędy analityczne | 18 |
2.4.1. Ocena precyzji i dokładności wyniku analitycznego | 19 |
2.4.2. Efekty analityczne | 25 |
2.4.3. Eliminacja i kompensacja efektów | 29 |
2.5. Prawidłowe postępowanie kalibracyjne | 33 |
3. Modelowanie chemiczne w analizie jakościowej | 37 |
3.1. Ogólne zasady kalibracji w analizie jakościowej | 38 |
3.2. Klasyfikacja metod kalibracyjnych w analizie jakościowej | 41 |
3.3. Metody kalibracji zewnętrznej | 42 |
3.3.1. Metoda wzorca zewnętrznego | 43 |
3.3.2. Metoda próbki porównawczej | 52 |
3.3.3. Metoda profilu porównawczego | 60 |
3.3.4. Metoda dyskryminacyjna | 64 |
3.3.5. Metoda dodatku wzorca | 69 |
3.4. Metody kalibracji wewnętrznej | 71 |
3.4.1. Metoda wzorca wewnętrznego | 72 |
3.4.2. Metoda pośrednia | 78 |
4. Modelowanie chemiczne w analizie ilościowej | 85 |
4.1. Formułowanie funkcji modelowej | 86 |
4.1.1. Liniowość funkcji modelowej | 87 |
4.1.2. Matematyczne metody formułowania funkcji modelowej | 89 |
4.2. Efekty niekontrolowane w analizie ilościowej | 93 |
4.2.1. Efekt preparatywny | 95 |
4.2.2. Efekt interferencyjny | 96 |
4.2.3. Efekt specjacyjny | 100 |
4.3. Wstrzykowa analiza przepływowa | 102 |
4.4. Funkcje kalibracyjne w ujęciu matematycznym | 107 |
4.5. Ogólne zasady kalibracji w analizie ilościowej | 109 |
4.6. Klasyfikacja metod kalibracyjnych w analizie ilościowej | 110 |
5. Metody interpolacyjne | 113 |
5.1. Metody kalibracji zewnętrznej | 113 |
5.1.1. Metoda wzorca zewnętrznego | 114 |
5.1.2. Metoda rozcieńczeń | 127 |
5.2. Metody kalibracji wewnętrznej | 139 |
5.2.1. Metoda wzorca wewnętrznego | 140 |
5.2.2. Metoda pośrednia | 149 |
6. Metody ekstrapolacyjne | 163 |
6.1. Metody kalibracji zewnętrznej | 164 |
6.1.1. Metoda dodatków wzorca | 165 |
6.1.2. Ekstrapolacyjna metoda rozcieńczeń | 180 |
6.2. Metody kalibracji wewnętrznej | 188 |
6.2.1. Ekstrapolacyjna metoda wzorca wewnętrznego | 189 |
6.2.2. Ekstrapolacyjna metoda pośrednia | 193 |
7. Metody indykatywne | 201 |
7.1. Metoda z udziałem reakcji chemicznej | 201 |
7.2. Metoda bez udziału reakcji chemicznej | 218 |
8. Metody niekonwencjonalne | 227 |
8.1. Metoda ekstrapolacyjno-interpolacyjna | 227 |
8.2. Interpolacyjna metoda dodatków wzorca | 233 |
8.3. Metoda dodawania próbki do wzorca | 237 |
8.4. Analiza rozcieńczenia wzorca | 239 |
8.5. Analiza rozcieńczenia izotopowego | 245 |
8.5.1. Metody radiometryczne | 245 |
8.5.2. Spektrometria mas z rozcieńczeniem izotopowym | 249 |
9. Kalibracyjne badanie efektu preparatywnego | 257 |
9.1. Badania teoretyczno-doświadczalne | 258 |
9.2. Badania doświadczalne | 260 |
9.2.1. Zasada zastępczej metody odzysku | 262 |
9.2.2. Metoda SRM a dokładność wyniku analitycznego | 264 |
9.2.3. Metoda SRM a efekt interferencyjny | 269 |
10. Kalibracyjne badanie efektu interferencyjnego | 277 |
10.1. Badania rozpoznawcze | 278 |
10.2. Badania podstawowe | 281 |
10.3. Zintegrowana metoda kalibracyjna | 283 |
10.4. Planowanie doświadczeń | 293 |
10.4.1. Detekcja i ocena efektów interferencyjnych | 294 |
10.4.2. Formułowanie powierzchni kalibracyjnych | 299 |
10.4.3. Analiza wieloskładnikowa | 303 |
10.5. Metoda dodatków wzorca punktu H | 311 |
10.5.1. Zasada metody | 313 |
10.5.2. Wersja kinetyczna metody | 317 |
10.5.3. Wersja chemiczna metody | 319 |
11. Inne rodzaje modelowania w analizie jakościowej i ilościowej | 327 |
11.1. Modelowanie teoretyczne | 329 |
11.1.1. Modelowanie na podstawie reguł i praw | 330 |
11.1.2. Modelowanie oparte na zbiorach informacji teoretycznych i doświadczalnych | 335 |
11.1.3. Modelowanie oparte na opisie zjawisk i procesów fizykochemicznych | 339 |
11.2. Modelowanie fizyczne | 344 |
11.3. Modelowanie biologiczne | 347 |
12. Priorytety i perspektywy | 355 |
Skorowidz | 367 |